landmåler

Hvad måler en landmåler med?

Hvad måler en landmåler med?

Der er sket en udvikling i den måde, som en landmåler har haft mulighed for at kunne måle præcist op.

Antag blandt andet, at man gennem tiden har skulle have brug for en landmåler i Skive, der skulle måle noget givent op, om det så var for at bestemme, hvor et skel mellem to boliger lå, eller man skulle måle op, hvor der skulle bygges noget nyt.

Selvom måling er en gammel teknik, og den sådan set har været meget retvisende gennem tiden, så har der overordnet set også været mange fejl, fordi man ikke kunne tjekke efter, om ens opmålinger var korrekte.

Det er først sket med moderne teknik, hvorfor man kan se, hvor mange fejl der er blevet begået fra landmålere med videre før i tiden, selvom de har brugt deres bedste ud fra det ståsted og den teknik, de havde til rådighed dengang.

Det kræver ikke andet end at kigge på et bykort eller et landkort for at se, at det skiller sig meget ud fra de moderne opmålinger, som man egentlig først kunne stadfæste, da man fik sendt sateliter på i rummet.

Dog skal det indvendes, at man ikke altid har været interesseret i at gøre opmålingerne korrekte, fordi man nok vidste, at man ikke ville kunne gøre det godt nok, men at man bare skulle kunne måle sig nogenlunde korrekt frem.

Så mange havde måske en målepind og en anden person til at måle afstande op med, som man så skrev ned.

Nu har man digitalt udstyr til at måle ned til den mindste millimeters præcision, og man kan nærmest tage højde for selv de mindste pukler i landskabet.

Og så kan man måle efter bagefter, hvorfor man får nok noget nær det meste præcise billede på, hvordan opmålingen skal være.

Det er svært at forestille sig, hvordan man skal kunne overgå dette i fremtiden.